İş Sağlığı ve Güvenliği; Yapılan iş nedeniyle oluşabilecek her türlü uzun ve kısa vadeli sağlık problemlerinin yanı sıra, iş kazalarını ortadan kaldırmayı amaçlayan çalışmaların tümüne verilen isimdir. Ülkemizde iş güvenliği, sadece iş yeri ile alakalı olarak değerlendirilmektedir. Aslında dünya genelini göz önüne aldığımızda iş güvenliği kavramı, ücretli olsun veya olmasın yapılan her türlü işin adıdır.
Buna örnek olarak evlerimizdeki boya işleri, kırma dökme işleri, hobi çalışmaları ve toplumun genelini ilgilendiren, cadde, sokak gibi kamusal alanlardaki uygulamalarda alınacak önlemleri gösterebiliriz.
Yaşam Alanı
Ülkemizde yaşam alanı olarak tanımladığımız bu kavramlar, aslında iş güvenliği veya diğer bir deyişle iş sağlığı ve güvenliği kavramını oluşturan etkenlerdir.
Ülkemizde geçmişte işçi sağlığı ve iş güvenliği olarak bilinen bu kavram, 2012 yılında yayımlanan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile birlikte, iş sağlığı ve güvenliği ana kanunu olarak anılmaktadır ve İSG olarak kısaltılır.
Proaktif Çözümler
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu sonrasında çıkan yönetmelikler ile Ülkemiz İş sağlığı ve güvenliği konusunda epey yol kat etmiştir. Özellikle yönetmeliklerin yayınlanması ile iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili neredeyse tüm hususlar dikkate alınarak meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi konusunda proaktif çözümler ortaya konulmuştur. OSGB’lerin sayısının artmasıyla ve zamanla iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşmasıyla ülkemizde iş sağlığı ve güzenliği konusunda ilerleme gözlemlenmektedir.